Hvordan kan du utnytte planløsningen, slik at du kan nyte hver kvadratmeter av huset ditt? Våre arkitekter gir deg 6 tips til planleggingen av ditt hjem.

For å kunne skape huset som tilfredsstiller alle behovene til en fremtidig huseier, kan det være aktuelt å endre noe på planløsningen.
Arkitekt Vermund Holvik Hansen har arbeidet i VestlandsHus siden 2010, og kan fortelle at det er svært få hus som blir bygd akkurat slik de er på originaltegningene i katalogene. Huset skal tilpasses den eller de som skal bo i det, noe som gjør at man ofte må gjøre små eller store endringer. Og for at du som fremtidig huseier skal få mest mulig ut av planleggingen av planløsningen i ditt hus, har vi her samlet de seks beste tipsene fra arkitekt Vermund Holvik Hansen til hva du bør gjøre både før møtet og i møtet med VestlandsHus-forhandleren.

1. Tenk fremover

Før møtet med VestlandsHus-forhandleren, bør du sette deg ned med eventuelt andre som du skal dele huset med, og tenke fremover. Hvilke ønsker har du for dette huset og for dere som skal bo i det? Hva kan skje frem i tid? Dette gjør det enklere for VestlandsHus til å forstå hva som bør prioriteres, og det kan lette prosessen med å velge ut hva som bør være med i planene til ditt hus. Arkitektene i VestlandsHus har ikke alltid oversikt over din familiesituasjon, men de har ganske god oversikt over hva som bør prioriteres i forhold til om du ønsker flere soverom eller om du ønsker å ha mer plass til en eventuell kjellerstue. Planløsningen kan gjerne tilpasses familiesituasjon, og det kan derfor være greit å gi en tilbakemelding til din forhandler om hvordan din situasjon er. Har man mange barn, kan det for eksempel være greit å prioritere litt størrelse på soverommene til barna, slik at de har sine egne soner å trekke seg tilbake på. Enkelte kan også ha ønske om å ha muligheten til å leie ut for eksempel underetasjen, noe som arkitekten da vil ta hensyn til.

2. Kartlegg dine prioriteringer

Ofte kan det være slik at du trives bedre i enkelte rom, og derfor bruker mer tid i nettopp de rommene heller enn å være i de andre rommene du har i huset. Her er det store forskjeller på hva vi foretrekker som individer, og dette er noe som er viktig å vite for den som skal optimalisere planløsningen for nettopp deg. Hvilke rom kommer du til å bruke mest? Hvorfor er disse rommene viktige for deg? Skriv gjerne ned en liste hvor du rangerer de ulike rommene du vil ha i huset ditt, alt etter hva du ser på som viktigst i ditt drømmehus. For noen kan for eksempel kjøkkenet være et viktig allrom, hvor man ikke bare lager mat, men også har plass til å kunne sosialiseres samtidig som man kokkelerer. Eller kanskje drømmer du om et «master bedroom», med en romslig walk-in-garderobe? Vi har alle våre rom hvor vi liker å tilbringe mer tid, enten det er for å lese, lage mat eller rett og slett å invitere venner på middag uten å måtte tenke på om det er plass rundt spisebordet.

3. Tenk på veggplass

Er du av typen som er glad i å henge opp det siste kunstverket du har kjøpt, har du kanskje barn eller barnebarn som har en kunstner i magen? Da kan det være greit å ha tenkt over om du ønsker mye veggplass eller ei. For enkelte er det viktigere å ha romfølelsen, og ikke ha for mange vegger som skiller de ulike rommene fra hverandre. Dette er også noe som arkitekten er interessert i å få vite om. Har ditt hus for eksempel store, åpne rom, uten noe særlig veggplass, kan dette gjøres om på slik at du får mulighet til å henge opp favorittfotografiene dine, uten at det skal gå på premiss med romfølelsen.

4. Utforsk, og bli inspirert

I dagens delingssamfunn, kan man drukne i tips, inspirasjon og råd om den perfekte løsningen for akkurat deg. Men alle inspirasjonssidene der ute, kan faktisk være til hjelp for både deg som husbygger og for arkitekten som tegner ditt drømmehus. Det er som å gå til frisøren. Du setter deg i frisørstolen, frisøren spør deg hva du ønsker, og du sier «gjør det du synes vil være fint du». Resultatet kan da gå begge veier, frisøren kan være god til å lese hvordan du er som type, og lage en lekker frisyre ut i fra det. Men det kan også bli helt katastrofe. For at frisøren skal få muligheten til å skape den perfekte frisyren for deg, er det veldig greit at du har med inspirasjonsbilder og visjoner om hvordan du ønsker at resultatet skal bli. På samme måte vil det være til stor hjelp for VestlandsHus-forhandleren, at du har med bilder, utklipp eller lignende, som illustrerer hva du liker og hva du synes kan fungere godt for deg og ditt hus. Helt katastrofe kan det sjelden bli akkurat når det gjelder planløsning, men det kan lettere føles ut som «ditt hus», dersom du gir arkitekten i VestlandsHus mest mulig å gå på.

5. Tenk muligheter

Når man skal bygge et nytt hus, er det ikke bare dine drømmer og dine behov som styrer hva du kan gjøre med planløsningen og uteområdet. I Norge har vi egne byggeforskrifter som forteller oss hva vi kan og ikke kan gjøre både i og utenfor et hus. Dette er noe arkitektene har oversikten over, men det kan også være greit at du som husbygger har en viss oversikt over hvor det finnes eventuelle begrensninger og muligheter. Det er selvsagt VestlandsHus-forhandlerens jobb å finne ut av mulighetene i planløsningen, tilpasset dine behov, men det er stor hjelp dersom du som kunde også er med på å se mulighetene som finnes. Dialog med din forhandler er et nøkkelord her, som letter både din jobb og gjør VestlandsHus-forhandleren trygg på at du får oppfylt de fleste av dine ønsker.

6. Prioriter oppbevaring

Noe som Vermund Holvik Hansen ofte ser blir nedprioritert i en del hus, er bodplass. Dette er noe man ofte tenker er unødvendig å bruke areal på, men ikke sjeldent resulterer det i at man ikke har noen plass å gjøre av klær, verktøy og ulike bruksgjenstander knyttet mot en spesiell sesong. Det kan gi vel så god romfølelse i et hus, at du faktisk kan pakke vekk vinterklær om sommeren, og at gressklipperen kan stå ute av veien om vinteren. Og det er derfor viktig å tenke over hva du ofte har behov for å sette vekk i de ulike delene av året. Det er vel ikke få av oss som har synes at det er greit å ha støvsugeren ute av veien når vi får besøk, samtidig som den er lett tilgjengelig? Her finnes det selvsagt også en hel del smarte løsninger som kan tilpasses dine behov.

Vi har alle våre drømmer i forhold til hva som hadde vært det ultimate for vårt hus, og noen av oss er sikrere enn andre på hva vi vil ha. Her gjelder det å finne ut av hva som fungerer for akkurat deg og eventuelt andre som skal bo i huset. Du kommer ganske langt med å kartlegge deg selv før du møter VestlandsHus-forhandleren, kanskje oppdager du noe du ikke ellers hadde tenkt over? Arkitekt Vermund Holvik Hansen er i hvert fall helt klar på hva som er viktigst for arkitektene i VestlandsHus;

– Noe av det viktigste for oss, er at det vi tegner skal være mulig å bygge, uten at det går på premiss med arealmuligheter og byggeforskrifter. På den måten skaper vi best mulighet for kunden, og drømmen kan enklere bli til virkelighet.