Tenk deg at du har blanke ark og all verdens fargestifter. Du står klar til å tegne drømmehuset, men hva skal det inneholde?

Vi har spurt arkitektene til VestlandsHus, som sitter på førstehåndskunnskap når folk skal utforme drømmeboligen. Her er deres topp 6 av det husbyggere ønsker seg aller mest akkurat nå:

1. Soveromssuite med walk-in garderobe og bad

Mer luksus får vi kanskje ikke? Vi ønsker oss en egen sone i vårt eget hus, der vi kan stelle oss på morgenen og kle oss før vi går ut og “møter verden”. Kanskje er vi inspirert av hotellstilen som gir oss et ekstra preg av hverdagsluksus. En romslig garderobe, og et eget bad, gjerne med badekar hvor man kan trekke seg tilbake for litt “alenetid”, er noe mange ønsker seg.

Soveromsuite med eget bad og walk-in garderobe.

2. Utleiedel

Å få tegnet et hus med utleiedel er økonomisk behagelig, og er i mange tilfeller grunnen til at husdrømmen faktisk kan gå i oppfyllelse. Bankene krever at man har en solid økonomi i bunn når man tar opp huslån, og det kan ofte være vanskelig når man er ung og ønsker å bygge sitt eget. Med utleiedel ser regnestykket ofte mye bedre ut.

På husmodellene Gaustatoppen, Haukefjellet og Snønipa har VestlandsHus allerede tegnet inn utleiedel, for å vise mulighetene. Men alle husmodellene til VestlandsHus kan tegnes om både med og uten utleiedel, alt etter hva man ønsker.

Det er også andre fordeler med å bygge med en utleiedel på et nytt hus. Om en har barn kan det etterhvert melde seg et behov for å benytte utleiedelen til sine egne når de blir eldre, og i perioden før de flytter ut. Med mange typer familiekonstellasjoner som mine og dine, kan ekstra plass komme til nytte også. Behovene endrer seg.

Plantegning av hovedetasje med tilhørende, separat utleieleilighet med egen inngang.

3. Stort kjøkken med kjøkkenøy

Om det er åpen løsning mot stue eller i et eget rom, så ønsker mange at kjøkkenet skal være stort og romslig. Det skal aller helst være plass til en kjøkkenøy og den skal også gjerne ha litt størrelse. Mange tenker seg at dette er et sosialt rom der gjestene kan sitte ved kjøkkenøya og prate med kokken når det kokkeleres.

4. Overbygd uteplass eller vinterhage

Her kan man nyte sommeren enda litt lenger, både vår og høst, og sitte ute i all slags vær. Kanskje du ønsker å henge opp en varmelampe eller bygge det med en peis som varmer? Ønsker du å lage en vinterhage som kan benyttes på vinteren, må du sørge for å få isolert godt og benytte vinduer med høy isoleringsgrad. Overbygd uteplass eller vinterhage blir som et ekstra rom til huset, og som har mange bruksmuligheter.

5. Vaskerom med direkte inngang fra garasje

Drømmevaskerommet er stort med masse oppbevaringsplass, hyller til sengeklær og uteklær, god temperatur og et gulv som er enkelt å rengjøre. Her ønsker vi oss et godt organisert vaskerom hvor vi har kontroll og orden i sakene. Det har gjerne en egen inngang ved siden av inngangspartiet eller med direkte inngang fra garasjen. Dette er praktisk når man skal ta av skitne sko og klær etter henting i barnehage eller spyle hunden ren etter å ha vært ute i regnværet.

Noen tenker også på ekstra praktiske løsninger, som å ordne en skittentøyssjakt på familiebadet i andre etasje ned til vaskerommet i første etasje. Da kan alle familiemedlemmer bare sende det skitne tøyet rett ned til vaskerommet. Har man i tillegg laget til forskjellige kurver for å sortere skittentøyet etter farger og grader på vask, går klesvasken som en drøm. Meget praktisk!

Vaskerom med direkte inngang fra garasje.

6. Funkishus med takterrasse og store vindusflater

Det er bare blitt mer og mer populært å bygge moderne boliger, eller funkishus, de siste årene, og ofte med flate tak hvor man kan lage til takterrasse. Hvem ønsker seg vel ikke en fantastisk utsikt, som man ofte får på toppen av et hus?

De moderne husmodellene har ofte åpne løsninger som går fra bakkenivå og helt opp i taket, og her ønsker mange seg store vinduer som åpner opp og slipper inn godt med naturlig lys.

Kort oppsummert er dette øverst på ønskelista til husbyggere i dag:

  1. Soveromssuite med walk-in garderobe og bad

  2. Utleiedel

  3. Stort kjøkken med kjøkkenøy

  4. Overbygd uteplass eller vinterhage

  5. Vaskerom med direkte inngang fra garasje

  6. Funkishus med takterrasse

Mindre hus og praktiske løsninger

Normalen er at tomtene blir mindre og mindre, det blir mindre hus og vi blir mer opptatt av at rommene vi ønsker oss skal være praktiske og innredet med gode løsninger. Hobbyrom og “man cave” blir oftere nedprioriert og det blir viktigere å sikre at alle familiens medlemmer har nok plass å boltre seg på. Vi prioriterer også gjerne et ekstra soverom så vi har plass til “mine og dine”.

Vi har dyktige arkitekter og boligrådgivere i VestlandsHus.

Når du står der og skal beskrive drømmehjemmet, så kan det være greit å ha noen å diskutere med. Heldigvis har vi dyktige boligrådgivere hos våre forhandlere i VestlandsHus som er klare til å hjelpe deg i denne spennende prosessen. Kanskje har du allerede tegnet ned alle ønsker og behov, men det er absolutt godt å kunne få kvalitetssikret planene med de som med et trent øye ser om tegningen er realistisk.