Panoramavindu, materialkombinasjoner, åpne oppholdsrom, minimalistiske detaljer og vedlikeholdsvennlige produkter er typiske elementer for moderne design.

Mange av oss drømmer om et hjem laget i naturlig tre, med et lyst, moderne og tidsriktig utseende. Vi har derfor tatt en prat med interiørarkitekt Elise Gusterud hos vår forhandler Gusterud Bygg om hvordan man skaper en moderne stil.

Kan du beskrive hva en moderne stil vil si?

Den moderne stilen handler om å bevare størst mulig plass. Store vinduer eller glassvegger. Jo mer vi slipper inn dagslys, desto lysere og behageligere blir rommene å bruke.

Planløsning i et åpent konsept er en av de største forskjellene mellom moderne og tradisjonelle hjem. Hjem i moderne stil er preget av lyse, åpne områder, muliggjort av planløsninger som lar et rom flyte inn i et annet. Mens rommene i de fleste tradisjonelle hus er atskilt med lukkede dører, svingbare dører, eller dørkarmer og ganger, har de fleste moderne hus så lite vegger som mulig for å skape åpne områder. Dette betyr at du må dele inn rommene i soner i stedet for å tenke rom for det ene og rom for det andre. I utgangspunktet så få vegger som mulig.

Velg heller større møbler til å skille rom, som for eksempel en kjøkkenbenk gir et visuelt skille fra en stue eller spisestue, men husk, det skal være praktisk. Rene, arkitektoniske linjer er signaturen til den moderne stil.

Hvor bør man starte om man ønsker en moderne stil?

I moderne hjem kan du forvente å finne sømløse overganger innvendig og utvendig, mange naturlige byggematerialer, spesielt stein, og solopplyste rom takket være gulv til tak-vinduer. Se på våre VestlandsHus med store vindusflater, spennende brytninger med fasadeplater eller puss og trekledning, og bli inspirert!

Hva bør man se etter til interiøret når man skal gjøre det moderne?

Vanligvis kjennetegnes moderne stil av et dempet utvalg av tilbehør, en minimalistisk form på møblene, samt riktige matchende farger. I en moderne stil skal det ikke være for mye møbler, og de møblene en skal velge burde være uttrykksfulle og store.

Designklassikere og skandinaviske produkter er fint å bruke til den moderne stilen. Moderne design har stor vekt på naturlige materialer og tremøbler er flott for interiøret i en moderne stil – de varmer opp og gir sjarm – uavhengig av fargene på veggene.

Å bruke planter er en fin måte å legge litt farge og liv til et moderne hjem. En rad sukkulenter i vinduskarmen eller et par potteplanter ved inngangsdøren kan gi et fint spill av grøntområder.

Rene linjer, både inne og ute, nøytrale farger og vindu fra gulv til tak er blant kjennetegnene til det moderne uttrykket på en bolig. Legg merke til at taket er malt i samme farge som vegger.

Hva annet bør man tenke på for å skape en moderne gjennomført stil?

Moderne design er en innredningsstil som fokuserer på minimalisme, nøytrale farger, rene linjer og naturlige materialer. Men belysning er også en veldig viktig del, og interiøret må lyses opp. Det er ikke nok bare å bruke naturlig sollys. Rikelig med lys er nødvendig for å hjelpe et rom til å føle seg mer luftig og åpent.

La oss ta livet av en myte én gang for alle. Et rom blir ikke mindre av å bli malt eller tapetsert i en mørk farge, men det krever litt mer av belysningen i rommet. Og hvor gøy er det ikke å få bruke belysning som effekt? En taklampe kan gi «wow-effekten», belysning over kunst/bilder kan være vakkert eller hva med en lekker design gulvlampe?

Er det spesielle farger som tilhører moderne?

De som sikter mot en moderne stil, bør unngå pastellfarger og for mye blanding av farger. Tapet med for mye blomstermotiver eller design med mye mønstre kan for eksempel bidra til å skape en mer klassisk og herskapelig stil. Moderne stil kjennetegnes med overflater av gips som males i en begrenset fargepalett, men fargene kan ha stor kontrast. Hvit, beige, grå og svart er hovedfargepaletten for moderne design, men den kan kombineres med andre farger. Liker du farge på veggene, så mal med den fargen som gjør deg glad. For eksempel et rom med en sprek farge, eller bare velge en fondvegg for å bryte opp det nøytrale.

For de som er bekymret for at moderne hjem kan virke kalde, er Elise uenig.

Mitt råd er å ta utgangspunkt i det du liker å gjøre når du er hjemme, og hvilke farger, møbler og gjenstander du liker å ha rundt deg. Hva gir deg energi og hvilke detaljer er det som skaper det gode rommet og det varme hjemmet? Stol på magefølelsen. Da blir det ditt personlige hjem med det du liker og slik du vil ha det. Begynn alltid med å rydde og gi bort det du ikke bruker eller liker – for nøkkelingrediensen i et moderne hus er enkelhet.