Å stifte familie og realisere boligdrømmen er noe av det største man kan oppleve. Men hvordan kombinere de to best mulig? VestlandsHus gir tips til smarte løsninger for småbarnsfamilier som skal bygge hus.

En stor fordel med å flytte inn i nybygd hus er at du selv kan velge hvordan du vil ha det. Men det er mye å tenke på og valgmulighetene er mange for en småbarnsfamilie som skal forme det nye huset.

Og det er ikke alltid lett å vite hva som er de beste valgene.

– Det aller viktigste er å planlegge brukervennlig, og tenke både på nåværende og langsiktige behov, ettersom hvor stor familien er, eller kommer til å bli. Små barn blir også etterhvert store barn, og siden de fleste planlegger å bo i det nye huset en god stund, er det viktig at løsningene er fleksible nok til å kunne tilpasses familiens skiftende behov. En planløsning med stor nok plass og rom til å fylle behovene når barna blir større må du ta både høyde og bredde for, for å si det litt byggteknisk, sier Vermund Holvik Hansen, arkitekt i VestlandsHus.

Stort nok til stellebord, lek og lekser

Nettopp stor nok plass er ganske vesentlig for å få et funksjonelt og brukervennlig hjem for en småbarnsfamilie.

– For eksempel er det gjerne to bad i hus som bygges i dag, og det er viktig å tenke på at begge badene bør ha plass til stellebord. Ellers er det alltid en fordel med soverom der barna har plass nok til å leke, og etter hvert gjøre lekser ved en pult. Eller rett og slett ha et sted til litt alenetid. Barn trenger også det, sier Vermund.

Når barna blir eldre vil det også være behov som gjør seg gjeldende med tanke på plass.

– Det er mange som ønsker ei loftstue eller kjellerstue, og det er naturligvis godt å ha når barna blir litt eldre og får besøk av venner, der de kan holde på med sine ungdommelige aktiviteter, eventuelt et sted der pappa blir sendt når det er Grey’s Anatomy, sier Vermund.

Lagringsplass og kreative løsninger

Er det en ting barnefamilier aldri kan få nok av, så er det lagringsplass. For det er veldig mye klær, leker og utstyr som skal oppbevares og tas vare på.

– Et nyfødt barn vokser fort og det trengs klær i mange størrelser. Kanskje vil du også ta vare på klær som har blitt for små, for gjenbruk til neste barn. Og etterhvert gjelder det samme for lekene; de små trenger nye utfordringer, og gamle leker pakkes bort for oppbevaring. Da er skyvedørsgarderober en god løsning. Der er det lett å holde oversikt og orden, forteller Vermund.

Har man ikke mulighet til å sette av egne rom for oppbevaring, så er det viktig å tenke kreativt. Kanskje kan plassen under trappen bli et garderoberom? Mange mindre kriker og kroker som ofte blir stående ubrukt, kan bli gode oppbevaringsplasser.

I tillegg er det mye utstyr som skal oppbevares: vogner, akebrett, trampoliner og skiutstyr krever mye lagringsplass. Slikt utstyr blir ofte oppbevart i utendørs bod, eller garasje. På slike steder er det ekstra viktig med orden, ellers blir det fort frustrasjoner når akkurat det du leter etter befinner seg innerst i en overfylt og trang bod.

– Tenk på å lagre i høyden. Kroker eller hyller fra gulv til tak kan være gode løsninger på slike steder, tipser Vermund.

Overbygg og vaskerom

For familier med små barn er det noen praktiske løsninger, både byggmessige og tekniske, som kan være lurt å vurdere når man skal bygge hus.

– Jeg vil blant annet anbefale småbarnsfamilier å ha overbygd inngangsparti, og gjerne også overbygg på noe av uteplassen, eller altanen. Det blir en fin plass der barnet kan sove i vogn ute i frisk luft, og også ha muligheten til å leke ute, men være beskyttet fra solen, sier Vermund, som selv er småbarnspappa.

Rett på innsiden av inngangsdøren er det også noe småbarnsfamilier bør tenke på.

– Det er lurt og praktisk å ha et vaskerom ved inngangspartiet. Skitne klær og sko er en del av hverdagen, og det å kunne ha et rom til å spyle og vaske dette i umiddelbar nærhet er en stor fordel, fortsetter arkitekten.

Dersom dere er en litt større familie, kan muligheten for å ha to vaskemaskiner og tørketrommel også være bra.

– Det blir mye klesvask! ler Maria Gauffin, som er markedssjef i VestlandsHus.
Hun har selv tre små barn, og innrømmer at hun bruker mye tid på vakserommet. Da er det viktig at det er et praktisk rom med gode løsninger.

– Plass til å sortere klær etter farge og vasketemperatur er noe jeg anbefaler. Dette gjør at det er enklere å ta igjen klesvasken. Dersom husets utforming gjør det mulig, er også en skittentøyssjakt direkte fra badet til vaskerommet helt genialt! Ingen mer henting av skittentøy rundt omkring i huset! I tillegg blir det ryddigere på badet, sier Maria.

Behagelig bleieskift med moderne teknologi!

Moderne, trådløs teknologi er også med på å forenkle og forbedre hverdagen, eller rettere sagt natta, for familier med små barn. I dag finnes det smarthus-løsninger du kan styre fra din mobiltelefon, blant annet belysning, som kan gjøre bleieskift og lignende til en mer behagelig affære.

– I dag kan du, via en app, programmere at lyset blir dimmet til et visst punkt, som gjør at babyen ikke blir blendet når du må opp for å skifte bleie eller amme på natta, forklarer Vermund.

Du kan også sørge for et dimmet lys i gang og på bad for små barneføtter som skal finne veien fra soverommet til badet i løpet av natta. Og for trøtte småbarnsforeldre, finnes det så klart mulighet til å få kaffen ferdig laget på morgenen!

Slike smarthus-løsninger er blitt mer og mer vanlig i moderne hus som bygges i dag, men dette er løsninger du må ha avklart på et tidlig tidspunkt.

– Ja, dette er ting du må tenke på før du bygger, ellers blir det en veldig omfattende prosess å implementere i etterkant. Har du kjøpt et hus du skal pusse grundig opp, er det selvfølgelig også fullt mulig å installere slike tekniske smarthus-løsninger, forteller Vermund.

Aldri mer nøkler på avveie med elektroniske dørlåser

En annen teknologisk nyvinning som er med på å gjøre hverdagen enklere er elektroniske dørlåser. De fleste har nok vært borti at barn, eller voksne, for den saks skyld, har mistet husnøkkelen, og alt det styret det medfører.

– Nå kan du låse opp med koder, fingeravtrykk eller med mobiltelefonen. Da slipper du problemet med nøkler på avveie. I tillegg gir det foreldre muligheten til å se når barna for eksempel er kommet hjem fra skolen, noe som er en stor trygghet. Det er noe du absolutt bør vurdere på ditt nye hus, forklarer Vermund.

Brannøvelse med barna

Til slutt har både Vermund og Maria noen sikkerhetstips å komme med, som bør bli en rutine i alle småbarnshjem.

– Mange har alarmsystem i hjemmene sine, og disse kan ofte styres via en app på mobiltelefonen. Da bør du la barna få kjennskap til hvordan den styres og hva de skal gjøre i bestemte situasjoner.

Å vite hva man skal gjøre hvis det verste skulle skje, er selvsagt også noe som alle familiemedlemmer må sette seg inn i.

– Glem ikke å forklare dem hvordan de skal ta seg ut av huset dersom det brenner! Har dere soverom i andre etasje, er brannstige eller annet rømningsutstyr viktig å tenke på. Sørg også for å ha brannøvelse med barna én til to ganger årlig, slik at de kjenner “drillen” godt.